Зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов апелира земеделските производители в 10-дневен срок да

...
Зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов апелира земеделските производители в 10-дневен срок да
Коментари Харесай

Заместник-министърът на земеделието с много важна новина за земеделците и градушките

Зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов апелира земеделските производители в 10-дневен период да сезират за наранени площи вследствие на вчерашните градушки. Капитанов сподели, че по този начин ще може да бъдат оценени вредите при всеки един производител и в случай че е възможно по отношение на разпоредбите за държавна помощ, той да бъде обезщетен. " Това, което ще се опитаме да създадем, е да изплатим компенсациите в оптимално къс период, с цел да могат производителите да продължат своята активност там, където това е допустимо ", увери зам.-министърът. 

По думите на Капитанов има планувани средства в план-сметката на Държавен фонд " Земеделие " за помощ при пораждане на такива събития, като авансово следва да се извършат огледи, да се изготвят съответните протоколи за нанесените вреди, след което да бъдат систематизирани данните.  

" На този стадий към момента се консолидират данните, само че сигурно са хиляди декарите, които са наранени ", сподели той и добави, че следва да бъде открита и степента на нанесените вреди. През вчерашния ден най-сериозни са били градушките в региона на Пловдив, Стара Загора и Сливен, уточни зам.-министърът. От страна на Изпълнителната организация " Борба с градушките " са подхванати дейности по попречване и ограничение на нездравословните последици, като все още в общинските служби по земеделие са образувани комисии, които да правят оценка вредите, нанесени на земеделските стопани, изясни той. 

Капитанов означи, че има строго разписани правила за помощта при сходен вид събития. " За да се извърши подкрепяне на съответния аграрни производител, е належащо да има 100 % проваляне на площите. В предишни години се е работило по безусловно подобен метод, т.е. това са разпоредбите на държавната помощ и сме длъжни да ги съблюдаваме ", сподели зам.-министърът. Той изясни, че в сходни случаи се обследва стопанството на всеки един производител и комисията преценя дали съответният имот е позволен за държавно подкрепяне. 

Заместник-министърът се срещна с местни земеделци, чиито имоти са били наранени от вчерашните градушки в района. На срещата участваха още шефът на Изпълнителната организация " Борба с градушките " инж. Валери Ценов, както и представители на районните дирекции, съобщи Българска телеграфна агенция. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР